Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

ZERKALO

ZERKALO

Sovyet döneminde doğmuş ve bu dönem içinde biribirinden değerli filmlere imzasını atmış ünlü yönetmen Andrey Tarkovsky’nin bir filmi Zerkalo. Çok değişik sinema çevrelerinden yapılan değerlendirmelerin ortak paydasında, Zerkalo, sadece Tarkovsky’nin değil dünya sinemasının en önemli filmlerinden biridir.

Yönetmenin şair babasından güzel şiirlerle beslenen filmin başında genç bir kadını ıssız, yeşillikler içinde bir bahçenin çitlerinde düşünceli bir şekilde otururken görürüz. Bu sırada bir şiirin dizelerinde uzaklardan bir yerlerden şayet çalıları dönüp de o tarafa doğru gelen biri varsa bunun evin babası olduğu söylenir.

Genç kadına doğru ilerleyen adam evin babası değil bir doktordur. Aralarında geçen konuşmalardan filmin ilerleyen bölümlerinde bu doktorla sıkça karşılaşacağımızı düşünürüz. Ama yanılırız. Bu doktor, genç kadının sorunlu aile yaşantısını öğreten bir başlangıç sahnesinin aktörüdür sadece.

Sonra genç kadını bir gazetede çalışırken görürüz. Baskıya verilmiş gazetede yanlış bir sözcük bulunduğunu düşünmesi ve o sözcüğü telaş içinde araması ülkedeki rejime bir göndermeden başka bir şey değildir. Tarkovsky yanlış sözcüğü baskıya vermediği için öylesi bir durumda gazetecilerin başına neler gelebileceğini göremeyiz. (Not: Bu konuda yardım almak için anti-komünist sinemaseverlerden daha iyi bir seçenek bulamazsınız, yüksek bilgilerini seve seve aktaracaklardır)

Genç kadının küçük çocuğuyla beraber yaşadığı ıssız evde kimi zaman hatıralara dönerek, kimi zaman gerçek takvimin içinde akar kareler. Subay eşinden ayrıdır genç kadın ve adam çocuğu yanına almak istemektedir. Ama çocuk yanaşmaz bu birlikteliğe.

Yazı ile en zor anlatılabilecek birkaç filmden biri bu belki de. Sinemayı sanat olduğu için sevenler zaten birkaç kez izlemek isteyeceklerdir.