Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Zamani barayé masti asbha / SARHOŞ ATLAR ZAMANI

Zamani barayé masti asbha / SARHOŞ ATLAR ZAMANI

Ünlü İranlı yönetmen  Bahman Ghobadi’nin bir filmi Sarhoş Atlar Zamanı. İran Irak sınırındaki bir köyde kaçakçılıktan başka bir geçim şansı olmayan Kürt köylülerinin dramını anlatıyor.Bu film 2000 yılı Cannes Film Festivali’nde ‘ Altın Kamera Ödülü ‘, ‘ Genç Sinema Ödülü ‘ ve ‘ PIPRESCI Ödülü ‘ne layık görülmüştür.

Yazının bundan sonraki bölümünde filmin konusu hakkında bilgiler bulunacaktır.

Dört kardeşli bir ailenin babası sınırı geçmeye çalışırken bir mayın patlaması sonucu hayatını kaybedince, ailenin bütün yükü küçücük bir çocuk olan Ayoub’un omuzları üzerine yığılmıştır. Babalarıyla beraber bölgede yaşayan tüm insanlar için büyük bir servet olan katırları da can vermiştir.

Ayoub’un bakmak zorunda kaldığı hasta bir kardeşi vardır. Ölümcül bir hastalığa yakalanmış, boyu uzamamış bu kardeşin kurtuluş umudu yok gibidir. Ama Irak’a ameliyat için götürülebilirse en azından bir süre daha yaşama şansına kavuşacaktır. Tam da böylesi bir dönemde Ayoub’un kendinden en fazla birkaç yaş büyük ablası Rojine amcasının oluruyla komşu köylerden birine gelin gönderilince Ayoub çok üzülecektir. Rojin, bu evliliğe hasta kardeşleri Madi’yi kurtarabilmek için razı geldiğini söyler. Kızı isteyen aile Madi’yi Irak’a ameliyat için götürme sözü vermiştir. Ama düğün günü bu sözlerinden dönerler ve Madi’yi götürmek yarine bir katır vererek kızı alıp giderler.

Ayoub bundan sonra hem Madi’nin ameliyat parasını biriktirmek için, hem de diğer kardeşinin okul masraflarını çıkarmak için gece gündüz çalışacaktır. Buna rağmen yeterli parayı toplayamayınca tek çare olarak Madi’yle birlikte sınırı geçip Irak’a varmaya ve orada katırı satarak ameliyat parasını çıkarmayı planlar. Kaçakçı grubun lideri yaşı çok küçük olduğu için Ayoub’un gelmesini istemez, ancak küçük çocuğun ısrarı karşısında bütün sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyleyerek onlarla gelmelerine izin verir.

Çok soğuk bir kış günü, yoğun bir kar yağışı altında kaçakçı kafile yola koyulur. Yolculuk öncesi katırların içme suyuna her zamankinden fazla alkol konulmuştur. Kaçakçılar hayvanlar soğuktan fazla etkilenmesin diye her yolculukta böyle yaparmış. Ne var ki bu kez alkol çok fazla geldiği için yolculuğun ilerleyen bir bölümünde üstelik tam da pusuya düşmüşlerken hayvanlar yere yığılır kalır. Ayoub’un ve Madi’nin son umudu binbir güçlükle ayağa kalktığında yanlarında kimse kalmamıştır. Bütün kafile kaçıp gitmiş, iki çocuk sınırın yakınlarında bir yerlerde, çetin doğa koşullarında yapayalnız kalmıştır.

Filmin son karesinde Ayoub’u, kucağında Madi ve arkasında katırıyla birlikte dikenli telleri aşarken görürüz.

Aşağıdaki bağlantıda film hakkında IMDB’de bulunan bilgiler bulunmaktadır.
http://www.imdb.com/title/tt0259072/

Aşağıdaki bilgiler de www.imdb.com dan alınmıştır.
Ayoub Ahmadi  …  Ayoub
Rojin Younessi  …  Rojin
Amaneh Ekhtiar-dini  …  Ameneh
Madi Ekhtiar-dini  …  Madi

Ayrıntılar
Ülke: Iran
Dil: Persçe, Kürtçe
Türkiye’de Gösterime Giriş Tarihi: 2 Mart 2001
IMDB Puanı: 7.5

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

 

Sinema

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

 

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz