Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

PERSEPOLİS

PERSEPOLİS

Tahran’da modern bir ailenin 8 yaşındaki küçük kızı olan  Marjane’in çocukluğundan gençliğe attığı adımlarla birlikte  İran’da yaşanan toplumsal, siyasal gelişmeleri anlatan bir film  Persepolis.

Çizgi film olmasına, üstelik tamamen siyah-beyaz olmasına bakıp da  aldanabilecekler için özellikle söylemek gerekir ki  Persepolis mükemmel bir film. Filmin yönetmeni olan Marjane Satrapi çizgi film konusunda uzmanlaşmış birisi ve bu filminde de kendi yaşam öyküsünü anlatmış.

Molla rejiminde İran’daki gelişmeleri eleştirel yönden anlatabilecek  bir film elbette ki İran’da çekilemeyeceği için çizgi film tercihine  şaşırmamak gerekiyor. Muhalif bir İranlının karşılaşması  kuvvetle muhtemel ekonomik zorlukları da eklemek gerekiyor bu  gerekçenin üstüne.

Marjen’in modern ailesi İran’daki tüm modern insanlar gibi şah  rejiminin devrilmesini ve yerine demokratik bir düzenin kurulmasını  istemekte ve beklemekteler. Bütün göstergeler o rejimin yıkılacağına işaret ediyor. Marjen’in hayran olduğu dayısı ise bir adım ileri giderek  devrimci mücadeleye katılmış ve hayatını İran’da  gerçekleştirilecek bir devrime adamıştır.

Şah rejimi bütün despotluğuna rağmen yeterince güçlü değildir ve  artık ömrünün sonlarına gelmiştir. Fakat bu noktada İranlı  komünistlerin yanlış hesap ettikleri bir durum vardır ve bu
yanlış ilerde hem kendileri hem de İran için çok pahalıya mal olacaktır.

Evet, şahın yerini mollalar almış ve Irak’la çıkan savaşı da  kullanarak özgürlükleri iyice kısıtlayarak çağdışı bir rejim  oluşturmuşlardır. Başta komünistleri olmak üzere çoğu muhalifi  cezaevlerine gönderen molla rejiminin baskılarından kurtulabilmenin
bir başka yolu ise İran’dan kaçmaktır. Bu yolu tercih eden çok sayıda  İranlı olacaktır.

Marjen’i korumak isteyen ailesi de bu yola başvuracak ve henüz 14  yasında olan çocuklarını Avusturya’ya göndereceklerdir. Marjen  burada ülkesinde hayal bile edemeyeceği özgürlükleri tadacak ama  pek çok zorlukla da karsı karşıya kalacaktır.

Filmin künyesi :
Yönetmenler : Vincent Paronnaud  Marjane Satrapi
Senaristler : Vincent Paronnaud  Marjane Satrapi
Yapım : Fransa ABD
Oyuncular: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon
Abkarian, Gabrielle Lopes, François Jerosme, Arié Elmaleh,
Mathias Mlekuz, Jean-François Gallotte, Stéphane Foenkinos, Tilly
Mandelbrot, Sean Penn, Iggy Pop