Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

DAVUTPAŞA’NIN KÜLLERİ

DAVUTPAŞA'NIN KÜLLERİ

DAVUTPAŞA'NIN KÜLLERİ

DAVUTPAŞA’NIN KÜLLERİ

Belgeselin Künyesi
Yönetmen: Ayten Başer
Yönetmen Yardımcısı: Sevgi Türkmen
Görüntü Yönetmeni: Serdar Yıldız
Ses Tasarımı: Burak Çambel
Renk Düzeltme: Cem Ulu
Müzik: Metin Kemal Kahraman
Kurgu: Cem Ulu, Ayten Başer
Kamera: Serdar Yıldız, Ayten Başer, Leona Hamşikova
Metin Yazarı: Sevgi Türkmen
İngilizce Altyazı: Emre Ergüven, Ergin Bulut, C. Aslı Filiz, Özge Duygu Gürkan
Grafik Tasarım/ Graphic Design: Cem Ulu

En yetkili ağızlardan yüzde 10 civarında olduğu söylenen ama gerçek boyutu çok daha yükseklerde düşünülen işsizlik sadece işsizleri değil, ekmek parası peşinde koşan milyonlarca insanı da derinden etkiliyor. Çok sayıda işçi son derece ağır iş koşullarında son derece düşük ücretle çalışmak zorunda kalıyor. Bu koşulların kaçınılmaz bir sonucu olarak da adına “iş kazası” denilen facialar yüzlerce emekçinin yaşamını yitirmesine ya da yaralanmasına yol açıyor. Son birkaç yıl içinde Ostim’de, Bursa’da, Karadon’da, Adana’da meydana gelen “iş kazaları” bu felaketlerin gerekli önlemler alınmadığı müddetçe devam edeceğini gösteriyor.

Ülkemizde çok sık görülen ve toplu ölümlerle son bulan “iş kazaları”ndan biri de Davutpaşa’nın Külleri belgeseline konu olmuş. Ama izleyen herkesin ayırdına vardığı bir başka şey, bir umut da var bu belgeselde. Belgesel sadece olanı biteni anlatmakla kalmamış, belki de çok daha önemlisi umudu artırmaya çalışmış ve başarmış. Umut Davutpaşalı Ailelerin çabalarıyla aradan dört buçuk yıl geçmesine rağmen sorumluların yargı önüne çıkarılması gibi bir adalet talebiyle artmaya devam ediyor.
31 Ocak 2008 tarihinde İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Davutpaşa’daki bir iş hanında bulunan bir havai fişek atölyesinde meydana gelen patlamada 21 işçi yaşamını yitirmiş, 117 işçi ise yaralanmıştı.Acılarını paylaşmak için bir araya gelen aileler elbette ki bu acının bir sorumlusu olduğunu da düşünecekler ve zaman içinde o sorumluların yargı önüne çıkarılması için eylemler gerçekleştireceklerdi. Ancak böyle yaparlarsa başkalarının kendi yaşadıkları gibi bir acıyı yaşamalarının önüne geçebilirlerdi çünkü.

İşte Davutpaşa’nın Külleri patlamanın olduğu günden günümüze dek yaşanan süreci, bu sürecin en acılı kişileriyle yapılmış röportajlarla, sürecin önemli gelişmelerinden görüntülerle anlatıyor.

DAVUTPAŞA’NIN KÜLLERİ

Filmin IMDB Sayfası

Diğer Belgeseller