Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

CANNES FİLM FESTİVALİ ÖDÜLÜ VE RECEP TAYYİP ERDOĞAN

CANNES FİLM FESTİVALİ ÖDÜLÜ VE RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Samimi mi dersiniz?

Pek değil…

Temsil ettiği zihniyetten davranışların “böyle sanatın içine tükürmeleri”ni ya da daha bir hafta önceki 19 Mayıs gösterilerindeki genç kızlarımızın giysilerine laf atmalarını bir kenara bırakalım;

Aynı başbakan bir yayınevine (Siyah Beyaz yayınevi) dava açmış, kendisine hakaret edildiğini öne sürerek yayınevi tarafından bastırılan bir kitap hakkında (Ak Babalar Örgütü) toplatma kararı çıkarılmasını talep etmişti.

Aynı başbakan henüz belediye başkanı iken Alevi yurttaşların çeşitli sosyal, sanatsal etkinliklerini gerçekleştirmek için inşa ettirdiği Karacaahmet Cemevi’ni yıktırmıştı (1994).

Aynı başbakan; Trabzon Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen “Düğün ya da Davul” adlı oyunda kendisini eleştiren dört sanatçıya ihtar verilmesine kayıtsız kalmıştı. Oyunda rol alan sanatçılar; “Başbakan kimden korkar?” diye sorup; “Başbakan Amerika’dan korkar!” yanıtını veriyorlardı.

Aynı başbakan; kendisini sık sık kapağına taşıyan mizah dergisi Leman’a da kafayı takmış; 20 bin YTL’lik tazminat davası açmıştı.

Aynı başbakan; bir başka mizah dergisi Penguen’le de defalarca mahkemelik omuştu.

Aynı başbakan; kendisini eleştiren bir çiftçiye tarihe çoktan mal olmuş sözünü aktarmış ve böylece “artistler” yani sanatçılar hakkındaki düşüncelerini de belli etmişti. Açlıktan nefesi kokan zavallı çiftçiye “Artistlik yapma lan!” demişti.

Kuşkusuz başbakanın gönlünden geçenler yukarıda saydığım örneklerden çok daha fazladır. Ama bu kadarı bile başbakanın sanat hakkındaki düşünceleri üzerine bir fikir vermeye yetiyor.

“Batının ilmini bilimini değil ahlaksızlığını aldık” sözleriyle de özetlenebilecek bu yaklaşım tarzı hiç de samimi bir biçimde Nuri Bilge Ceylan’ı kutlayacak gibi görünmüyor.

Başbakanın bu kutlamasının samimi olabilmesi için çok ciddi bir özeleştiri vermesi gerekiyor önce ama elbette herkes biliyor ki bunu asla yapmayacak.

Nuri Bilge Ceylan’a teşekkürler, tebrikler… Batıdan güzel şeyler alındığını gösterdiği için…