Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Burası Mahkeme

Burası Mahkeme

Burası Mahkeme

“Yeni Türkiye’de Yargı Rejimi”, Canan Coşkun

Tecrübeli gazeteci Canan Coşkun’un “Burası Mahkeme” adlı kitabı İletişim Yayınları tarafından okurlarla buluşturuluyor. Coşkun, kitabında Cumhuriyet gazetesi davasından Sözcü gazetesi davasına, Barış Akademisyenleri yargılanmalarından Halkın Hukuk Bürosu davalarına uzanan geniş bir alanda, 2010 yılından itibaren Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan siyasi davaların peşine düşüyor. Ancak tüm bunları salt “dosya” okuyarak değil, mahkeme ortamını, hakim ve savcıların yargılananlara dönük hal ve tavırlarını, kısacası “mahkemenin ruhunu” da hesaba katarak anlatıyor. Bir dönemi anlamak ve hiç unutmamak için…

Cumhuriyet gazetesi davaları… Sözcü gazetesi davası… Ahmet ve Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak davası… Murat Aksoy/Atilla Taş davası… Barış Akademisyenleri davaları… Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu davaları… İstinaf mahkemeleri tecrübesi…

Gazeteci Canan Coşkun, 2010’ların sonlarında çok konuşulan bu önemli siyasi ceza davalarının seyrine dair etkileyici bir tasvir sunuyor. Bir iddianame-hüküm incelemesinden ziyade, mahkeme pratiğine dair bir tasvir… Sadece “dosyayı” değil ortamı, hal ve tavırları, iklimi, ruh hallerini anlatıyor. Yargılananların, “şeytanlaştırılanların” duruşları ve karşı sözleriyle beraber.

Olağanlaşmış olağanüstü yargı rejiminin nasıl işlediğini gerçekten resmini çizerek gösteren bir tanıklık.

Yaşanılan bazı şeyler, verilen bazı kararlar anlamsız, insafsız, boş ve ‘cezalandırma’ gibi gelebilir. Ama yargılananların davalarda yaptıkları savunmalarıyla asıl yargılananların yargılayanlar oldukları fark edilince, öfkelenmeler, siyasal iktidarın cezalandırma gücünü hatırlatmalar hiç boşuna değildir. Yargıladıklarının ‘gücü’ yargılayanların korkulu rüyalarıdır.” FİKRET İLKİZ