Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Bir Kitap: Serra, Dilek Ülvan Yılmaz

Kitap, Serra, Dilek Ülvan

Kitap, Serra, Dilek Ülvan

Bir Kitap: Serra, Dilek Ülvan Yılmaz

Dilek Ülvan Yılmaz’ın Çimke Yayınları’ndan Mart 2017’de çıkan kitabı Serra; hakkında çok olumlu övgüler duyduğum, merak ettiğim bir kitaptı. Uzun süredir elimde olmasına rağmen bir türlü fırsat bulamamış ve okuyamamıştım. Dün gece okumaya başladığımda kendime birkaç gün süre koymuş ve yeni hafta başlamadan bitireceğimi planlamıştım. Ama böyle olmadı. Kitabı ilk oturuşumda ve neredeyse hiç ara vermeksizin okudum. Daha ilk sayfada gördüğüm son derece akıcı bir dil; düzgün, mantıklı, estetik cümleler şiir okur gibi devam etti. Bittiğinde sanki klasik bir romanı bitirdiğimde almış olduğum gibi bir tat kaldı zihnimde…

Elbette eleştirilerim de oldu ama bu eleştiriler edebi anlamda gördüğüm bir eksik ya da yanlış yüzünden değil, temel sorunlara bakış anlamında alternatif düşüncelerimdendi.

İklimin, coğrafyanın, Kürt sorununun, feodal ilişkilerin, çağdışı törelerin alabildiğine hissedildiği küçük bir Doğu kasabasında öğretmenlik yapan genç bir kadının sorunları üzerinden, ülkemizin bir türlü düzelmeyen ya da düzeltilmediği gibi her geçen gün daha da büyüyen kadın sorunlarına parmak basan bir kitap Serra.

Kars’ın bir ilçesinde öğretmen olarak görev yapan Serra’nın amacı biricik çocuğu ve yaşam varlığı Emre’yi korumak, ona güzel bir gelecek hazırlamaktadır. Emre’nin babası da vardır ancak ilerleyen sayfalarda görürüz ki, o adam Serra’ya şiddet uygulamak dahil bir kocanın eşine yapabileceği tüm kötülükleri yapan sorunsuz, onursuz bir insandır.

Caner ismindeki o insan müsveddesi psikolojik olarak rahatsızdır ama sağlıklı göründüğü zamanlarda da asla iyi bir insan değildir. Üstelik Serra’nın hayatını paylaştığı bu kişiden gördüğü sorunlardan başka sorunları da vardır. Okulundaki bir müdür yardımcısı, kadının toplumdaki yerinden ve feodal ilişkilerden aldığı cesaretle Serra öğretmeni sürekli taciz etmektedir.

Böylesi koşullar altında Serra ya pes edecek ve ülkemizdeki çoğu kadının yaptığı teslimiyeti seçecek, ya da direnecektir.

 

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Videolar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz