Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

ÇANSERA : “HER YER ODTÜ, HER YER DİRENİŞ”

ÇANSERA : “HER YER ODTÜ, HER YER DİRENİŞ”
ODTÜ içinde başlatılan rant yolu hazırlıklarının şimdiye dek görülmemiş bir hızla sürdürüldüğü günlerde yapılan bir açılış adeta ilaç gibi geldi Ankara’ya. 
 
Yüzüncü Yıl mahallesinde, Çankaya Üniversitesi Balgat Kampüsü ve MTA arasında kalan alanda, Çankaya Belediyesi tarafından yeşertilen Çansera Kent Bahçesi; aylardır biberli, gazlı, tomalı saldırılardan nefes alması zorlaşmış bir mahalleye ve üniversiteye verilebilecek en güzel hediyelerden biriydi. 
İki gün boyunca süren şenlikler sadece Ankara’da muazzam bir yeşil alanın doğaya katılması anlamına gelmiyordu. Adım adım kuşatıldığını gören insanlar özgürce nefes alabilecekleri bir yere kavuştuklarını düşünüyorlardı. Çansera Kent Bahçesi, ODTÜ’ye ve kuruluşundan bu yana biçim verdiği Yüzüncü Yıl Mahallesi’ne ve elbette ki aylardır süren isyana omuz veren bir direniş çadırı gibi güç kattı, moral pompaladı.
Kasım güneşi de iki gün boyunca sanki bu yeni nefes borusunun açılışını kutlar gibi hiç eksilmedi Yüzüncü Yıl mahallesinin üstünden. Bu muazzam parkı gezenler, çok da uzak olmayan bir zamanda ODTÜ’ye benzeyecek yeşilliğini düşlerken gördükleri tek olumsuzluk, birkaç yüz metre ileride gözlerini rant bürümüş iş makinelerinin ODTÜ’de devam ettirdiği doğa katliamıydı. Orada yeniden ağaçlar yeşerene dek üzerinden geçen insanlar bir yanda ODTÜ’nün Ankara’ya on yıllardır soluk veren ormanlarını; bir yanda Vişnelik tesislerini, İşçi Blokları mahallesinin sevimli silüetini ve artık Çansera’yı da görecek.
Yıllardır bir koşu ve yürüyüş parkuru niteliğiyle bilinen Çansera’da koşu parkının bitiminden hemen sonra başlayan yeni alanın girişinde 100. Yıl İnisiyatifi imzalı çok anlamlı bir pankart vardı: “Yaktınız, yıktınız, yeniden kuracağız”.
Gerçekten de Çansera’nın gerçek komşusu eşsiz ODTÜ ormanları olması gerekiyorken şimdi yüzlerce iş makinesinin binlerce ağaç keserek uzun boylu bir çıban gibi başlattığı yıkılası yolun çalışmaları devam ediyordu. Ama görünen o ki, o rant yolunun bitmiş betonarme hali bile mahallelinin şimdiden büyük bir hevesle sahip çıktığı Çansera’nın ODTÜ yeşiliyle örtüşecek bir vaha olmasını engellemeye yetmeyecek. 
 
2-3 Kasım şenlikleri bu iradeyi gösteren pek çok izler bıraktı ardında.  Son olarak şenliklerin finalinde, 3 Kasım akşamı binlerce ODTÜ’lünün, mahalle sakininin ve Ankaralının katıldığı Zülfü Livaneli konserinde “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş”, “Her Yer ODTÜ, Her Yer Direniş”, “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam” sloganları otoyola verilen en güçlü yanıtlardan biriydi.