Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

PAN KUDUZU

PAN KUDUZU
Sevgili annemin ara sıra kullandığı sözlerden biriydi.  Muhtemelen Afyon’da kullanılırdı ki annem vefat ettikten sonra başka bir yerde duymadım. İnternette yaptığım aramalarda da hiçbir sonuç bulamadım. TDK Sözlüğünde de böyle bir tasvire rastlamadım. Birinin sakarlıklar yaptığı, deli gibi koşuştuğu gibi zamanlarda kullanırdı sanki. Maalesef tam olarak hangi durumlarda kullandığını net olarak hatırlayamıyorum. Ama içinde Pan sözcüğü geçtiği için az çok çıkarsamalar yapabiliyorum.
Pan, Yunan mitolojisinde yarı keçi yarı insan şeklinde tasvir ediliyor. Kırların ve çobanların tanrısı olarak biliniyor. Azra Erhat’ın Mitoloji kitabında ise Behçet Necatigil’den alıntı yapılarak şu sözlere yer veriliyor:
“Dağlık Arkadia’da küçükbaş hayvanların, çobanların tanrısı. Keçi ayaklı Pan, Hermes’in oğludur. Tanrıların, çokluk, insan kılığında değilde hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda Pan da keçi kafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakal alıkonarak, yüzü insan yüzü oldu.”

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz