Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

DELİNİN GETİRDİĞİ ODUN ÜSTÜNÜ KURUTMAZ

DELİNİN GETİRDİĞİ ODUN ÜSTÜNÜ KURUTMAZ
Halkımızın günlük yaşam içinde kullandığı sayısız güzel sözden biridir “Delinin getirdiği odun üstünü kurutmaz”, sözü.
Bu sözde ne bir hakaret bulursunuz deliye ya da deli yerine eleştirilen kişi hakkında, ne de argo, kaba bir anlam görürsünüz. Zekice bir espri, eleştirirken güldüren ama mutlaka düşündürten bir içeriğe rastlarsınız.
Islandıkları için kurulanmak isteyen ya da soğuk yüzünden üşüyen insanlar elbette ki bir deliden odun getirmesini istemeyeceklerine göre –çünkü kurulanmak için odun bulmaları şarttır ve böylesi zor bir durumda bir deliye güvenemezler- bu söz başka anlamlar, olasılıklar barındırmaktadır.
Evet, ortada yapılması gereken bir iş vardır ancak bu işi yapması gereken asıl kişi ya ortada değildir, kaytarmaktadır ya da kendisi yerine bu işi yapabilme yeteneğine sahip olmayan bir başkasını görevlendirmiştir. Sonuçta ehil olmayan kişi işi becerememiştir. Yani getirdiği odun kendi üstünü kurutmaya yetmeyecek kadar azdır.
Bir diğer olasılık ise odun getirmeye giden kişi yani işi yapmaya yeltenen kişi bu işi kimselere söylemeden üstlenmiştir, belki bir iyilik yapmak niyetindedir ama seçtiği yol yanlıştır. Zira o işi yapamayacağı başından bellidir.
Ne mutlu bize ki; halkımız belki sayfalar doldursak da doğru dürüst anlatamayacağımız durumları anlatmak için harika sözler üretmiştir.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz