Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

YALINCAK

YALINCAK

ODTÜ sınırları içinde kalmış bir köy Yalıncak. Birçok giriş yolu olmasına rağmen en çok bilinen iki yol Ankara Fen Lisesi’nin arkası ve ODTÜ Yurtlar bölgesinin sonudur. En çok kullanılanı da doğal olarak ODTÜ içindeki bu ikinci giriş yeridir. Kapalı Yüzme Havuzunun yanından ormanlık bölgeye giden yolu takip ettiğinizde çeşitli kilometreleri belirten tabelaları görürsünüz. Buradan köye gitmek için yürüyüşe  çıktığınızda önünüzde yaklaşık olarak 2 kilometre vardır. Yol boyunca ODTÜ tarafından yıllardır korunmuş ve korunmakta olan ormanın binbir çeşit güzelliğini keşfedebilirsiniz. Kuşlara meraklıysanız çok çeşitli türlere rastlamanız mümkün. Ortalıkta hiçbir ses yokken bir bakmışsınız biraz ilerinizden kitaplarda ya da internet sitelerinde ancak resmini görebileceğiniz bir kuş belirir.

Köye vardığınızda Friglerden kalma bu köyün ancak kalıntılarına ulaşırsınız. Köyde hayat 1970’li yıllara kadar sürdükten sonra tarihi önemi nedeniyle iskana kapatılmış, arkeolojik çalışmalarla elde edilen pek çok kalıntı ise sergilenmek üzere ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki müzeye taşınmış. Yine de susamışlığınızı giderebilmeniz için suyu içilebilen bir çeşme vardır yakında. Büyük bir söğüt ağacı ve ona eşlik eden diğer ağaçlar altında piknik yapamazsınız ama en azından yorgunluğunuzu dindirebilirsiniz. Piknik yapamazsınız zira bütün bölgede çok da doğru bir kararla yasaklanmış piknik yapmak. Bu önlemin bir getirisi olarak çevrede hemen hiçbir çöp artığı göremezsiniz.

En sık karşınıza çıkan şeylerden biri de evelik ya da efelek ya da labada denilen bir bitkidir. Kuzukulağına benzeyen bu bitkiden çok güzel dolmalar yapıldığı söylenir. Gezimiz boyunca biz de birkaç kez onları toplayanlara rastladık zaten.

Köyden batıya doğru yaklaşık bir kilometre mesafede DSİ’den kalma eski bir gölet var.

Eskişehir yolunu uzaktan görürsünüz ama en küçük bir gürültü yoktur Yalıncak’ta. Şehrin merkezine çok da uzak olmayan bu yer tıpkı Eymir gölü gibi ODTÜ tarafından korunarak bugünlere taşınmış. ODTÜ’ye binlerce teşekkür….

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz