Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

KEN MEKEN

KEN MEKEN
Türkiye’de çekilen ilk Arapça kısa filmin adı “Ken Meken”. Türkçeye “Bir varmış bir yokmuş” diye çevrilebilecek sözcüklerden adını alan filmi yönetmen Gökhan Evecen 2011 yılında Harbiye’de çekmiş. Senaryosunu Bedi Duman ve Orhan Miçooğulları’nın yazdığı filmin müziği Nihat Çay’a ait.
Gökhan Evecen’le kısa bir yazışmadan sonra filmi çok bilinen bir video sitesinde bulabileceğimi öğrendim ve Hatay’da Arap kültürü içinde yetişmiş bir arkadaşımla beraber izledim. Onun aktardıkları elbette filmi daha iyi anlamam için çok iyi oldu ama öyle bir şansım olmasaydı bile film için ilk anda diyebileceğim şey “çok hoş bir film” olurdu.
İlk olarak günümüzde başlayan film 1981 yılında Hatay’ın bir Arap köyündeki günlük manzaralarla devam ediyor. Beddur isimli bir gencin kahvehanede arkadaşlarıyla kâğıt oynarken kazara yaptığı yellenme zaman içinde Beddur’u bu olayı anımsatan bir sıfatla çağrılır hale getiriyor. Utancından çareyi köyü terkedip başka bir şehre göç eden Beddur tam 30 yıl sonra yeniden doğup büyüdüğü topraklara gelince 30 yıl önce yaşadığı o minicik kazanın nasıl dallanıp budaklandığını öğreniyor.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz